Cum sa ne petrecem timpul liber ?
Din fericire, pentru cei care cauta o oaza de liniste, la Olanesti pot gasi asa ceva. Oferta din punct de vedere a locurilor "zbuciumate", este mica: cate un bar in hotelurile mari, doua-trei raspandite in oras, cateva terase de-a lungul aleei care duce spre izvoare, o discoteca (al carei orar respecta faptul ca Olanestiul este o statiune de odihna).
Pentru cei care vor sa se bucure de liniste si de aerul tare de munte, sunt parcuri, alei linistite si banci la tot pasul.
Cei mai activi dintre turisti o pot lua la pas pe dealurile inconjuratoare spre rezervatiile naturale
din jur sau spre manastiri sau fara nici un scop anume. Drumetiile (orice tip de exercitiu fizic, de fapt) sunt recomandate, deci iata cateva trasee.
Rezervatii naturale
Rezervatii:
- Rezervatia de tisa din Muntii Buila Vanturarita
- Rezervatia naturala Stogu din Muntii Buila Vanturarita
- Rezervatia Radita-Manzu din Muntii Capatanii
- Rezervatia Lacul Frumos din Mosoroasa
- Rezervatia de nuferi albi si galbeni din Baile Olanesti
Pesteri (pe cale sa devina rezervatii naturale):
- pestera Munteanu-Murgoci
- pestera cu lac din Cheile Cheii
- pestera Pagodelor din Cheile Cheii
- pestera Caprelor din Cheile Cheii
- pestera cu Perle si pestera Rac din Cheile Cheii
- pestera Clopot din Cheile Cheii
- pestera Arnautilor din Cheile Folea-Olanesti
Inchide
Drumetii
Cura de teren se face treptat, cu un efortului fizic moderat, pentru a cruta organismul bolnav si obosit.
Trasee pentru drumetii in jurul statiunii:
- Olanesti-satele Tisa si Gurguiata
- Olanesti-satele Tisa si Gurguiata- Schitul Bradu
- Olanesti-Schitul Iezer- Pestera "Sf Antonie"
- Olanesti-Schitul Iezer- Schitul Pahomine- Schitul Patrunsa(se recomanda o alocare strict a timpului deoarece pentru a ajunge pana la Patrunsa este nevoie de 9 ore in medie)
- Olanesti-Manastirea Frasinei (Femeile nu pot vizita decat manastirea de aici!- Blestemul Sf. Calinic de la Cernica)
- spre izvoarele raului Olanesti
- Olanesti-"Piatra scrisa"
- Olanesti-Lacul Frumos(Mosoroasa)
La schituri si la manastiri, se poate manca sau dormi peste noapte, dupa caz si in functie de posibilitati si reguli bisericesti.
Pentru turistii antrenati sau obisnuiti cu efortul fizic, in Masivul Buila-Vanturarita se pot efectua trasee, care sunt marcate pentru o usoara orientare in teren.
- Olanesti-valea Olanesti- muntele Stogu- cantonul Cheia. Marcaj: banda rosie
- Olanesti-valea Olanesti- Comanca- Muchia Gropile- Munchia Cainelui- Dosul Pamantului-Lotrisor. Marcaj: cruce albastra- apoi banda albastra
- Olanesti-Manastirea Frasinei- Fruntea lui Dat- Dosul Pamantului-Lacul Doamnei-Lotrisor. Marcaj: nemarcat pana la Frasinei, apoi banda albastra
- Olanesti-Cantonul Cheia- Curmatura Comarnicelor-Paraul de Piatra- Muntele de piatra- Intre Rauri. Marcaj: triunghi rosu.
- Olanesti-Cantonul Cheia- Curmatura Comarnicelor-Paraul de Piatra- -Muntele de piatra- Vf Piatra. Marcaj: triunghi rosu pana la Muntele de Piatra, apoi punct rosu
- Olanesti-Schitul Iezer- Schitul Pahomine- Schitul Patrunsa. Marcaj: cruce rosie
- Olanesti-Cantonul Cheia-Muntii Capatanii (muchia Stana Batrana). Marcaj: triunghi rosu.
De retinut:
- Informati-va bine asupra oricarui traseu!
- Traseul pe Valea Cheii este interzis in amonte, desi apar unele semne rosii, nu este recomandabil sa le urmati, doarece Valea Cheii, extrem de accidentata, prezinta in Cheile Recea dificultati alpine
- Atentie la vipere, semnalate si pe stancariile muntilor!
- Nu se recomanda nici unul dintre traseele de mai sus iarna!
Zone pentru aplinism tehnic:
- Masivul Vanturarita-Stogosoarele-Stogu
- Claia Stramba- Vanturarita
Inchide
Pe malul raului Olanesti, in locurile permise, se poate iesi la iarba verde.
Doua puncte de atractie majora sunt : Biserica lui Horea
si Palatul Ceausescu.
Biserica lui Horea
Ca monument al arhitecturii populare romanesti, bisericuta de lemn din Olanesti prezinta o mare valoare nu doar prin maiestria artistica a mesterilor care au faurita, ci si prin valoarea sa de monument istoric, data de asocierea ei cu Vasile Nicula Ursu, zis Horea, motul care a condus la 1784 cea mai mare rascoala a taranilor din Transilvania.
In aceasta biserica va fi invatat Horea primele slove, si va fi deslusit intelesul vechilor ceasloave scrise cu litere chirilice; aici s-a rugat el impreuna cu ortacii lui, dar, mai ales, aici a ascultat cuvintele revolutionarului calugar Sofronie de la Cioara, care a condus miscarea impotriva "Uniatiei" cu Biserica Romei. Dupa exilul(autoimpus)calugarului Horea a continuat miscarea revolutionara impotriva asupritorilor asa cum spun cartile de istorie. Undeva intr-un colt tainic al bisericii sunt ascunse cuvintele: "Nicula Urs" si in fiecare aschie de lemn inca se simte o parte din sufletul lui si al romanilor mult-incercati de peste munti.
Drumul bisericii spre Olanesti
Cum satenii din Albac, hotarasera construirea unei biserici de piatra la inceputul secolului XX, s-a hotarat ca vechea bisericuta sa fie vanduta unei alte asezari fara lacas de cult. Aflat in prima calatore in Muntii Apuseni, marele om politic roman Ion I.C. Bratianu, ministru de Interne in Guvernul Dimitrie A. Sturdza, a aflat si a cumparat cu banii sai biserica in toamna anului 1907. Mesterul dulgher Nicolae din Sohodol si ajutoarele sale au demontat lacasul(insemnele de pe barne pot fi vazute si astazi), l-au trasportat ca "lemne de foc"(in actele stapanirii austro-ungare) pe sanii pana la gara Turda si apoi in vagoane de marfa speciale pana in ceea ce era atunci Romania. Biserica a fost reconstruita pe temelie noua la Florica, pe mosia parinteasca Bratienilor, ca un simbol viu al neatarnarii si al sperantei reintegirii tarii. Dupa plecarea sa din Muntii Apuseni, Ion I.C. Bratianu spunea:"...Desenul lui Coaches si Biserica lui Horea sunt amintiri scumpe ale primei mele calatorii in Muntii Apuseni.".
In 1908, poposind la Florica, Octavian Goga este profund impresionat de bisericuta, de simbolul pe care il reprezenta, scrie o tulburatoare poezie, al carei text strajuie intrarea in biserica.
Statiunea Baile Olanesti nu a avut multi si saraci ani un lacas de cult pentru turisti. In ciuda incercarilor de ridicare a unei biserici in Livadia (statiunea de astazi), evenimente nefaste au impiedicat materializarea planurilor lui Alexandru Rujinski sau ale unor locuitori sprijintini de maresalul Ion Antonescu.
In anul 1954, Patriarhul Justinian a cercetat bisericuta uitata in darapanare la Florica si a hotarat mutarea ei la Olanesti, unde a fost reconstruita urmand vechile insemnari si a fost impodobita cu pictura noua si Sfinte Odoare pe cheltuiala Patriarhiei Romane. In duminica din 12 octombrie 1958, biserica a fost sfintita.
In acesa zi deosebita se implineau 10 ai de la reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania lui Horea.
Acum, in staiune exista o noua biserica, iar pentru aceasta minune vie este planificata o renovare care ii va reda stralucirea picturii, pentru a putea fi transformata material si legal in ceea ce ea este de mult: un monument de arta si istoric, un simbol al luptei romanilor pentru libertate si al infratirii acestora indiferent de vicisitudinile istoriei.
Inchide